Discovery 2017

↓ Advertise on DISCO5.CO.UK ↓

  • NickHoward
    Member Since: 17 Oct 2020
    Location: Somerset
    Posts: 3
    United Kingdom 
    2017 Discovery Td6 HSE Corris Grey

    Apple CarPlay

    Evening all, newbie here!

    I'm a long term LR owner (Disco 1, 2, Defender 90, 110) and have just graduated to my first D5!

    Its a MY17 HSE with InControl Touch Pro (19C), and has various slots including one for a SIM card. Does this mean I can get Apple CarPlay (I couldn't find it on the test drive) and if so, how do I go about it?

    Many more questions to follow I'm sure, bear with me!

    Nick
  • Blackfly
    Member Since: 15 Jun 2017
    Location: Up North
    Posts: 441
    Canada 
    2017 Discovery Td6 HSE Indus Silver

    my 2017 HSE has a SIM card, it had "free" data or something for 3 months, I never signed up for the service. ACP works when you plug you iPhone into one of the USB ports. If it is not working it could mean you need a software up0date but 19C seems good so it should work.

    I am not that conversant with IT type stuff so I may be wrong!

    F50, Fourtack, LR3 and now..............D5 HSE
  • harrythespider
    Member Since: 19 Jul 2018
    Location: cumbria
    Posts: 287
    United Kingdom 
    2017 Discovery TDV6 HSE Aintree Green

    The sim slot allows you to install a data sim, (most seem to use 3 network prepaid for 12mths) I do. from this you can use that data to access internet features via Disco's screen. Apple car play is iphones version of android, install it on your phone and get playing, either bluetooth or plugged into cars USB port, sim and usb under centre armrest lid. when hard wired can use phones sim.

    3.0 HSE. Luxury climate HUD active diff. elec towbar. FBH and timed climate.Capability plus pack.split TV. surround sound. Intelligent seating. adaptive lights, wade sensing. 360 cameras.pro pack.cooler.advanced tow, activity key+ more!!!!
  • simonh
    Member Since: 02 Apr 2017
    Location: Shropshire
    Posts: 996
    United Kingdom 
    2017 Discovery Sd4 (240) HSE Farallon Black

    CarPlay is built into iOS so no need to install anything on your iPhone. One of your home screens (swipe left) will show a button for Apple CarPlay and one for Android Auto if you have the Smartphone Pack enabled. Simply plug the phone in one of the USB ports under the centre cubby and go to the CarPlay settings on the phone to set it up. CarPlay nor Android Auto won’t work over Bluetooth or wirelessly. Needs a cable. Best an Apple cable for less issues.

    As you have an HSE and the SIM slot you should be able to get an upgrade to the latest IMC (InControl) version and have the Smartphone Pack enabled by the dealer due to the car having had InControl Apps as part of its spec. Apps was abandoned and replaced by the Smartphone Pack. Or just ask them to enable SOTA (software over the air) and then you should be able to download the IMC updates. You’ll need a data SIM to do this or connect the car to your home Wi-fi. As others have mentioned the Three Pre-paid data SIM seems to be the best value and cheaper bought from Jeff Bezos and his little company shop on line Wink

    If the car is out of warranty they may charge you labour for this upgrade or activation of SOTA. SOTA activation is a 5 minute job so try that route 1st. TBH I think dealers are now not allowed to update IMC versions unless it’s part of a LR tech recommend fix. It’s all SOTA now.

    Hope this helps.

    Velar HSE D240 - MY19
    Served by the excellent Shukers Land Rover of Ludlow - 10 Land Rover’s and 20 years of amazing customer service.
  • NickHoward
    Member Since: 17 Oct 2020
    Location: Somerset
    Posts: 3
    United Kingdom 
    2017 Discovery Td6 HSE Corris Grey

    iPhone not recognised

    So, couple of steps forward and couple back!

    I have plugged the phone in (using "official" Apple cable) and selected car play on the ICP, but it says phone not found and to plug into the USB socket. Bit frustrating.

    Do I need a SIM card activating before all of this will work?

    How can I tell if I have the smartphone pack enabled (and is this just software)? I had assumed so because I have the ACP option on the ICP.

    Need more time to play!

    Nick
  • Milky400
    Member Since: 25 Aug 2020
    Location: Cambridge
    Posts: 17
    United Kingdom 

    Could be software related. Maybe worth updating to the latest version.
  • Forum Permissions
  • You cannot create new threads in this forum
    You cannot reply to threads in this forum
    You cannot edit your posts in this forum
    You cannot delete your posts in this forum
    You cannot vote in polls in this forum
All times are GMT DISCO5.CO.UK © 2016 - 2020 Futuranet Ltd DISCO5.CO.UK RSS Feed - All Forums 
DISCO5.CO.UK is independent and not affiliated to Jaguar Land Rover.
Switch to the mobile site